Akhirnya Menggalakkan Kaedah Komunikasi Yang Lain

Berpuluh-puluh kanak-kanak cacat pendengaran dan keras-pendengaran dan keluarga mereka berkumpul untuk mengadu dalam Bahasa Isyarat Amerika. Ibu bapa juga mempunyai berhadapan ahli lembaga pengarah yang baru sekolah di negeri ini untuk orang pekak di bursa, tajam dan janggal. Dan lebih banyak bantahan dijangka apabila lembaga mengadakan bulan depan atas apa yang telah, sehingga kini, keputusan mesyuarat mengenai perkara-perkara yang sekolah rutin yang biasa. Pada punca ketegangan adalah satu perbahasan yang terbentang dan di luar Indiana: Akan menandatangani bahasa dan sekolah yang berasingan negara untuk orang-orang yang pekak akan ditinggalkan lebih banyak pula yang pekak untuk berkomunikasi, dengan bantuan dari teknologi cepat-berkembang, melalui bunyi dikuatkan dan ucapan ?

jawatan kosong aadk august 2011
jawatan kosong badan berkanun August 2011
jawatan kosong celcom august 2011
jawatan kosong di kelantan august 2011
jawatan kosong felda holding august 2011
jawatan kosong August 2011
jawatan kosong September 2011

Dan dalam perjuangan untuk kira-kira habis bajet, Indiana dan negeri-negeri lain, seperti Kansas, North Carolina, Oregon, South Dakota dan West Virginia telah dipanggil untuk luka di banyak bidang dalam tahun-tahun kebelakangan ini, termasuk sekolah-sekolah negeri bagi orang-orang yang pekak - satu kumpulan institusi dengan tradisi, panjang dan kaya. Beberapa peguam bela untuk sekolah-sekolah kini bimbang bahawa kebimbangan kewangan boleh menolak debat ke arah menghantar kanak-kanak cacat pendengaran ke sekolah-sekolah "arus perdana", yang akan, dalam kaca mata sesetengah, akhirnya menggalakkan kaedah komunikasi yang lain daripada Bahasa Isyarat Amerika, atau ASL

"Bercakap dan mendengar kelas di seluruh negara yang dikenali untuk pengecualian yang terpaksa mereka-ASL dan secara jelas melarang apa-apa hubungan dengan model dewasa peranan budaya pekak, "Marvin Miller, Presiden Persatuan Indiana Orang Pekak, yang pekak, berkata dalam satu temu bual e-mel. Akhirnya menggalakkan kaedah komunikasi yang lain. "Kami melihat keganasan ini sebagai mengenakan ke atas beribu-ribu yang tidak bersalah yang pekak dan keras-pendengaran bayi - mengambil bahasa mereka dan menyematkan harapan mereka pada kadar kejayaan suram implan koklea," katanya. Kedua-dua pendekatan - tanda bahasa dan apa yang dikenali sebagai bahasa mendengar dan berbicara pendekatan kedua-duanya dalam penggunaan yang luas.

Ramai orang tidak melihat mereka dalam konflik antara satu sama lain, dan melihat kedua-dua pendekatan semata-mata sebagai pilihan peribadi. Akhirnya menggalakkan kaedah komunikasi yang lain. Tetapi mengecutkan belanjawan negeri, dengan wang yang kurang untuk dibelanjakan ke atas program-program bagi orang-orang yang pekak, pengerasan perdebatan kerana mereka kini beralih keutamaan kepada keputusan dasar. Peguambela bagi orang-orang yang menggunakan teknologi untuk mendengar dan bercakap mengatakan pilihan mereka boleh menjadi satu jawapan kepada kekangan bajet.

"Kanak-kanak dalam masyarakat arus perdana save, pembayar cukai, sejumlah besar wang dalam jangka pendek dan jangka panjang apabila ia datang untuk diintegrasikan ke dalam dunia pendengaran," kata Naomi S. Horton, pengarah eksekutif Dengar Indiana, yang menyokong keluarga yang menggunakan mendengar dan berbicara bahasa untuk berkomunikasi. "Terdapat manfaat kewangan, tetapi pada akhir hari, ia perlu menjadi pilihan ibu bapa," kata Cik Horton. Di sini, pertembungan yang bermula pada musim bunga ini, apabila Gov. Akhirnya menggalakkan kaedah komunikasi yang lain. Mitch Daniels, Republikan, diisi empat slot kosong di lembaga Sekolah Indiana untuk Pekak, yang telah diasaskan lebih daripada 165 tahun yang lalu dan mempromosikan apa yang dipanggil bilingual, falsafah bicultural yang termasuk Bahasa Isyarat Amerika dan Bahasa Inggeris.

Kira-kira 340 pelajar pergi ke sekolah, yang menyediakan perkhidmatan outreach untuk beratus-ratus orang lain. Ibu bapa mengadu bahawa tiga daripada dilantik tidak diri mereka pekak. Dua daripada ahli lembaga pengarah baru (kedua-duanya mempunyai kanak-kanak pekak atau keras-pendengaran) mendapat kemarahan tertentu kerana keluarga berkata, mereka ahli-ahli yang membayar dius Dengar Indiana dan dilihat memihak kepada pendekatan pendidikan bunyi memperluaskan dan ucapan yang menggalakkan ke atas bahasa isyarat.

Perlantikan, berkata, mereka memberi isyarat bahawa kerajaan kini memilih sisi menentang Bahasa Isyarat Amerika dan budaya pekak. "Ia telah menjadi jelas bahawa pilihan ini telah direncanakan terlebih dahulu, dirancang dan dilaksanakan dalam gaya yang sesuai dengan yang paling celik politik," kata Kim Bianco Majeri, yang pekak dan yang anak-anak perempuan - satu pekak dan satu keras pendengaran - menghadiri Sekolah Indiana Orang Pekak. Akhirnya menggalakkan kaedah komunikasi yang lain.

Artikel Berhubungan0 komentar:

Posting Komentar

 

ISEN MULANG Spirit | Copyright © 2008-2013